Melyik vitaminkoncentrátum illik a bőrtípusomhoz?

A magas koncentrációjú vitaminkoncentrátumok csodát tesznek a bőrrel, és nem véletlenül tartoznak az innovatív kozmetikai termékcsaládok szépségápolási termékei közé. Az A-, B- és C-vitaminokat a legjobban kutatott öregedésgátló összetevők között tartják számon; ezek nélkülözhetetlenek a bőr javító funkcióinak ellátásához és a kollagénképződéshez.

Természetesen érdekes kérdés, hogy mely vitaminok a legalkalmasabbak bizonyos bőrproblémákra? Most feltárjuk, hogy mit tesznek az egyes vitaminok a bőr felszínén és a bőr alatt, hogyan különböznek hatásukban a vitaminok, milyen készítmények állnak rendelkezésünkre, és végül, hogy milyen vitaminszérumokat ajánlunk konkrét bőrápolási rutinokba.

 

C-VITAMIN - A SZÉP ÉS EGÉSZSÉGES BŐRÉRT

A C-vitamin szinte minden lényeges funkcióját támogatja a bőrnek a szép és egészséges bőrkép kialakításában és fenntartásában:

  • Nélkülözhetetlen a kollagén felépítéséhez, amely belülről kifelé támogatja a bőrt, ezáltal struktúrát adva neki.
  • Hatékony antioxidánsként támogatja a bőrt a szabad gyökök semlegesítésével.
  • Nagyobb koncentrációban alkalmazva segít a pattanások és pigmentfoltok kezelésében is.
  • A C-vitamin tehát igazi szupervitamin, megvédi a bőrt és a tartószöveteket a szabad gyököktől, ugyanakkor új kollagén építésére serkenti a sejteket. A kollagén a bőr alatt fontos vázszerkezetet képez, amely feszességet és rugalmasságot biztosít, így hosszabb ideig feszesen és ránctalanul tartja a bőrt.
  • A C-vitamin különböző formában kapható a kozmetikumokban. A tiszta C-vitamin (aszkorbinsav) a leghatékonyabb forma, de nagyobb irritációs potenciállal rendelkezik, és gyorsan bomlik, különösen a fény hatására. A kozmetikumokban ezért inkább a C-vitamin-származékokat használják, mint a C-vitamin stabilabb formáját. A szérumokban való felhasználásra tökéletes koncentrációnak bizonyul a 15-20% közötti érték. A hatás 20%-tól csökkő tendenciát mutat.
  • A C-vitamin-származék (INCI: Ethyl Ascorbic Acid) stabil formáját használtuk C-vitamin elixírünkben nagy dózisban - ránctalanító peptidekkel és a hosszú életű alma őssejtjével együtt. A készítményt még a legérzékeny bőr is jól tolerálja.
  • C-vitamin - egy igazi vitaminbomba a bőrnek
  • Rendkívül könnyen képes a bőrbe hatolni. A C-vitaminos fiatalító elixírünket liposzómás hordozórendszerbe is csomagoltuk, még jobban fokozva ezt a tulajdonságát. A kozmetikai kezelésben a C-vitamin szinte olyan, mint egy "vitamininfúzió".  Elektroporációs eljárással - tű nélküli mezoterápiaként - célzottan a bőr barrier-rétege alá juttatható, így nem véletlen, hogy a C-vitamin szérum az egyik legfontosabb összetevője minden esztétikai kezelésnek.

 

A "MINDENES" B3-VITAMIN (NIACINAMID) - FIATALOS RAGYOGÁST KÖLCSÖNÖZ A BŐRNEK.

A B3-vitamin szintén az egyik legjobb öregedésgátló összetevők közé tartozik. A B-vitamint táplálkozás során vesszük magunkhoz, a szervezetünk a niacinamidot fontos enzimek létrehozásához használja, amelyekre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy egészséges és rugalmas maradjon. A B3-vitamin a szervezet által ismert "sejtkommunikációs" szupervitamin, ezért különösen az érzékenyebb bőrtípusok számára ideális.

  • A niacinamid javítja a bőr tónusát és ragyogást kölcsönöz, különösen a száraz, stresszes és gyenge bőrnek.
  • Segít a bőrnek megtartani a nedvességet, javítja a transzepidermális vízveszteséget (TEWL) és a bőr barrier funkcióját.
  • Segít csökkenteni a ráncokat (4-5%-tól)
  • Gyulladáscsökkentő hatása révén segít csökkenteni a foltokat és a pattanásokat, valamint csökkenti a faggyútermelést (2%-tól) és a bőr zsírosságát (2%-tól).
  • Niacinamid - a GLOW szuper összetevője
  • Néhány összetevő esetében úgy tűnik, először bővebb ismeretek birtokába kell kerülnöd, ahhoz, hogy igazán értékelni tudd őket - a niacinamid valóban egy ilyen kevésbé ismert szuperaktív összetevő. A niacinamid a mélyebb bőrrétegekben is képes kibontakoztatni a hatását, így biztosítva tartósabb eredményeket. A mélyben a bőrjavító hatás különösen a bőrképzavarok esetében, például gyulladás, bőrpír vagy a rosacea tüneteinek enyhítésében jelentkezik.
  • Tanulmányok azt mutatják, hogy a niacinamid képes javítani a bőr barrier funkcióit és a bőr egészének egészségét.

A niacinamid pozitív hatása tudományosan bizonyított a 2-5% közötti koncentrációban. A Shining-Star Niacinamide szérum 12%-ot tartalmaz - természetes vitaminként még az érzékeny bőrtípusok is jól tolerálják.

 

ANTI-AGING A-VITAMIN - ELSŐSEGÉLY PATTANÁSOK ELLEN

Az A-vitamin (retinol) szintén az egyik leghatékonyabb öregedésgátló anyagnak számít, láthatóan puhábbá, fiatalosabbá és ellenállóbbá teszi a bőrt és különösen a pattanások ellen nyújt segítséget. Az A-vitamin azonban kevésbé jól tolerálható, ezért csak bizonyos határokon belül és némileg egyénileg, a toleranciától függően szabad használni, mert a "túl sok" A-vitamin inkább gyulladásokhoz vezethet, valamint bőrpírt és égő érzetet okozhat.

 

Az A-vitamin vagy retinol kimondottan a bőrhibák és a pattanások kezelésére alkalmas, ugyanakkor segít a bőr öregedésének jeleit is lassítani az alábbiak révén:

  • Az egészséges sejtek megújulásának és osztódásának serkentése a bőr legalsó rétegeiben.
  • Növeli a bőr vastagságát, kisimítja a mély vonalakat és ráncokat, serkenti a kollagéntermelést és csökkenti a kollagén lebomlását.
  • Zsugorítja a pórusokat, csökkenti a pigmentfoltokat és hegeket a bőrön, regenerálja az UV-sérült bőrt.
  • Antioxidánsként csökkenti az oxidatív stresszt és javítja a bőr természetes működését.

A tiszta retinol a bőrben enzimatikusan szabályozott folyamat révén retinsavvá (tretinoinná) alakul át. Az aktív retinsav csak vényköteles gyógyszerekben található meg, például a pattanások elleni szerekben, de kozmetikai termékekben nem. A szabad kereskedelemben kínált kozmetikai termékek gyakran tartalmaznak retinil-palmitátot, -pro-retinolt vagy retinil-linoleátot, amelyek hatása körülbelül hússzor gyengébb, mint a retinolé, de jobban tolerálhatók és kevésbé érzékenyek a levegőre, hőre és fényre. Először a bőrben a retinol és a retinalaldehid révén retinsavvá kell átalakulniuk, bizonyos hatásveszteséggel, mielőtt egyáltalán fiatalító hatást tudnának kiváltani.

 

Más vitaminokhoz hasonlóan az A-vitamin is fontos a bőr számára. A bőr A-vitamin-koncentrációja nagymértékben csökken, többek között akkor, ha a bőr túlzott UV-sugárzásnak van kitéve. Mindezek mellett a bőr A-vitaminsav-tartalma is csökken a korral, eredménye pedig, hogy a bőr és a nyálkahártyák kiszáradnak, a támogató kollagénhálózat lebomlik, és az új kollagén képződése gátlódik. A bőr egyre vékonyabbá, rugalmatlanná és ráncosabbá válik, apró repedések is megjelenhetnek a felületén, ez azonban súlyosan megzavarja a bőr barrierfunkcióját, így megnő a gyulladásos fertőzésekre való fogékonyság.

FONTOS AZ A-VITAMINNÁL, HOGY FIGYELJÜNK A KONCENTRÁCIÓRA

Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett szervezetünk általában már elegendő A-vitamint vesz fel a táplálékkal, vagy szükség esetén étrend-kiegészítőkkel. Ezenkívül a szervezetünk akár 25%-át is felszívja a bőrön keresztül, különböző külsőleg alkalmazott termékeken keresztül. A C- vagy B-vitaminnal ellentétben például a szervezet nem bontja le a felesleges A-vitamint, ami azt jelenti, hogy a "túl sok A-vitamin" káros hatással lehet a szervezetre. Ennek fényében a német Szövetségi Kockázatértékelési Hivatal (BfR) már 2014-ben azt javasolta, hogy az arc- és kézápoló termékekben korlátozzák az A-vitamin koncentrációját, és egyáltalán ne használják az ajak- és testápoló termékekben.

Számos bőrgyógyász és a BfR is legfeljebb 0,5%-os vagy 0,3%-os Rentinolt javasol felső határértékként a kozmetikai termékekben a lehetséges mellékhatások vagy irritációk elkerülése miatt.

Mi az egészségügyi háttér? Az A-vitamin túladagolása esetén fennáll az egészségügyi panaszok veszélye, olyan tünetek jelentkeznek, mint például: Morfológiai változások a májban és a bőrben, fejfájás, hányinger, megnövekedett koponyaűri nyomás, a csontsűrűség csökkenése, szélsőséges esetben pedig még a terhes nők magzatainak károsodása is.

A retinol (A-vitamin) minden bizonnyal hatékonyan segíthet abban, hogy frissebbnek, egészségesebbnek és fiatalabbnak tűnjön, ha a megfelelő koncentrációt választja. Azonban még az A-vitamin önmagában sem képes minden bőröregedési folyamat ellen küzdeni. Sajnos a "sok A-vitamin sokat segít" nem pontos leírás.

 

ELKÉNYEZTETETT A SZÉLES VÁLASZTÉK? MELYIK VITAMINSZÉRUMOT VAGY VITAMINKRÉMET MILYEN BŐRTÍPUSRA HASZNÁLJAM?

Mint mindig, minden bőr természeténél fogva egyedi. A modern kozmetikai készítmények, akárcsak mi, a lehető legjobb eredmény elérésére törekszenek egy összehangolt ápolási koncepcióval, miközben biztosítják a bőr optimális kompatibilitását.

ÍME AZ ÁPOLÁSI TIPPJEINK ÉS AJÁNLÁSAINK:

Vitamin koncentrátumok magas bőrkompatibilitásának köszönhetően igazi a "vitamin boostok" a kezelésekben. Úgy hatnak, mint egy vitamin infúzió. A maximális koncentrátumú szérumainkban (mint például a C-vitamin és niacinamid) nagyon jól tolerálhatóak a bőr számára, így a magas alkalmazási koncentráció javítja a hatóanyagok bőrbe való behatolását. A vitamin szuperkoncentrátumok tökéletesen kombinálhatók a hyaluronsavval, a kollagénépítő szérummal vagy a ránctalanító szérummal – vitamin bombaként hatnak a napi ápolás alatt vagy vitamininfúzióként az Age Attraction kozmetikusaink kezei alatt.

A modern ápolási koncepciók, például a nikinamidból és peptidekből készültek, hatékonyabbak és ugyanakkor bőrbarátabbak, mint például az A-vitamin. Valójában a kozmetikai készítményekben a hatóanyagok kombinációja fontosabb, mint egyetlen hatóanyag használata.

 Például egy 196 nőn végzett, közepesen vagy közepesen súlyos periorbitalis ráncokkal végzett in vivo vizsgálat kimutatta, hogy egy értelmesen kombinált termékkombináció - amely főként niacinamidból, peptidekből, antioxidánsokból és 0,3 százalékos rentinol-propionátból áll - nyolc hét után minden mért paraméter tekintetében hatékonyabb és ugyanakkor jobban tolerált, mint egy vényköteles 0,02 százalékos tretinoid készítmény. (Megjegyzés: a 0,02 százalékos tretinoid készítmény nemcsak hatékonyabb, hanem jobban is tolerálható). (Megjegyzés: a 0,02 tretinoid mint tiszta A-vitamin dózisban körülbelül megfelel az 1%-os retinol kozmetikai termékekben megengedett maximálisan felhasználható koncentrációjának egy összehasonlító tanulmány szerint).

A C- és B-vitamin jobb és jobban tolerálható állandó, napi alkalmazásra az egészséges és feszes bőr megtartásához - az A-vitamin inkább a konkrét bőrproblémák megoldásához szükséges. Az A-vitamin és a C-vitamin egyaránt szükséges az egészséges bőr eléréséhez. Míg a retinol erősségei inkább a bőrbetegségek, például az akne esetében előnyösek, a C-vitamin inkább a bőr általános egészségére, és különösen a kollagén termelésére van jótékony hatással, amely az életkor előrehaladtával csökkenő tendenciát mutat. Ezért a C-vitamint (és a B-vitamint is) ideálisnak tartjuk a bőr egészségének megőrzésére és javítására, míg a magas koncentrációjú retinol inkább a speciális bőrproblémák kezelésére tűnik alkalmasnak. A speciális bőrproblémák esetében a kozmetikai termékek korlátozott koncentrációja (maximum 1% vagy 1 %) nem alkalmazható, 0,3% a BfR szerint), a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kozmetikai retinol a pattanások ellen alig hatékonyabb, mint a C-vitamin (15%), a niacinamid (12%) és egy speciális, természetes kéntartalmú pattanásos szérum kombinációja.

A pattanások vagy bőrhibák súlyosabb formáinál egyébként is ajánlott vagy vényköteles A-vitaminos gyógyszeres kezelés, vagy kiegészítő kozmetikai kezelés lézerterápiával. A lézerterápia gyulladáscsökkentő hatása miatt szintén nagyon hatékony a pattanások ellen, különösen a mélyebb bőrrétegekben - egyébként mellékhatások és bőrirritáció veszélye nélkül.

 

Számodra a legmegfelelőbb C-, B- vagy A-vitamin-koncentráció természetesen a bőrtípusodtól és annak tűrőképességétől függ. Különösen a sok érzékeny bőrtípus esetében mindig azt javasoljuk, hogy először ápolják a bőrt egy jól összetett nappali krémmel, például A-C-E-vitaminos vagy hidratáló krémünkkel, majd jól tolerálható vitaminszérumainkkal (például egyes C-vitaminokkal és niacinamiddal) lassan vezessék be a bőrt a magas vitaminkoncentrációhoz; ez különösen az érzékeny területeken, például a szem körül bizonyult hatékonynak.

Mindig különös figyelmet kell fordítani az esetleges érzékenységre, és mindig kerülni kell a bőrirritációkat és a bőrpírt. A magasabb A-vitamin-koncentráció például a bőrt a fényre is érzékennyé teszi. Itt látjuk az A-vitamin egyik legnagyobb hibáját: az A-vitamin nagyobb koncentrációjánál erősen ajánlott egyszerre jó UVA- és UVB-védelmet használni, hogy elkerüljük a bőr UV-károsodását. Az egész évben alkalmazott fényvédő faktorok viszont többet árthatnak, mint használhatnak a bőrnek, különösen az A-vitaminnal kombinálva.

 

Hogyan használd elixírjeinket?

Elixírjeink jelentik a napi rutin első bőrápolási lépését - a legmélyebben ható termékeket mindig elsőként alkalmazzuk. Az elixíreket közvetlenül a tisztítás után ampullaszerűen kell alkalmazni, és finoman a bőrbe kell simítani. Csak ezután következnek a szérumok és a bőrspecifikus nappali vagy éjszakai ápolószerek.

Az elixíreket ezért úgy tervezték, hogy optimális módon egészítsék ki a napi szépségprogramot. Egyedülálló kényeztető pillanatokat nyújtanak, tele erővel, nedvességgel és gondoskodással.

Egyébként a rendkívül magas dózis miatt az ampulla elixírjeink általában sokkal jobb ár/hatóanyag aránnyal rendelkeznek, mint az ampullák túlnyomó többsége.